06
mars

Vegetarisk måltid 1904

Att Erik Johan Ljungberg var en innovativ man med nyfikenhet för det nya är knappast en nyhet. Vi har fått lära oss att han ofta försökte tänka nytt och lösningsfokuserat, gärna med inslag av ny teknik och nya metoder. Det gällde både i hans yrkesutövning och i privatlivet.

Erik Johan förstod tidigt att hälsa var en nyckel till framgång, och han får ses som en pionjär inom området Företagshälsovård. Han förstod att det var nyttigt att röra på sig, och vad kosten hade för betydelse för människans hälsa och välbefinnande.

Levde då Ljungberg själv som han lärde? Nja, kanske inte alltid. Representationsmåltiderna var både många och kaloririka. Flerrättersmiddagar verkar ha varit mera regel än undantag. I kombination med att Ljungberg var en matglad person så var det säkert svårt för honom att tacka nej till läckerheterna.

I ett handskrivet häfte från februari 1904 finns en sammanställning av en ”Vegetarisk matsedel under en månad 1904”. Troligtvis är det Erik Johans hushållerska som ställt samman skriften, när Ljungberg och hustrum Hildur under en månad skulle avstå från kött. Matsedeln beskriver frukost och middagsmål, där middagen alltid omfattade två rätter.

Med tanke på det stora intresset av vegetarisk kost i dagens samhälle, blev vi lite nyfikna på vilka rätter som Ljungberg fick sig till livs i början av 1900-talet. Därför gav vi uppdraget till Bergslagsmässens köksmästare Thomas Lehto att skapa en vegetarisk måltid utifrån Ljungbergs matsedel. Det blev ett väldigt spännande resultat där Thomas utmanades rejält, både i att tyda de snirkliga receptbeskrivningarna, och att få ihop en välsmakande måltid.

Meny

Förrätt: Grönkålssoppa med förlorat ägg
Varmrätt: Semmelklösse med pepparrotssås och morötter, samt stekt potatis
Efterrätt: Polentapudding med kompott

Smaklig måltid!

”Jag gillade idén från första stund”, säger Thomas Lehto. ”Det var jättespännande att få sätta sig in i rätter som lagades och åts för 115 år sedan. När jag började läsa recepten slog det mig att det inte skilde sig så fruktansvärt mycket från vad vi äter idag. Värt att notera är att man var duktig på att ta tillvara rester, som t ex överblivet bröd. Graden av nyttighet kan dock diskuteras, men matsedeln var i alla fall fri från kött, vilket var ändamålet.”

Vegetarisk måltid á la Ljungberg