”Eget företagande är frihet under ansvar”

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green. 

Företagandets möjligheter kom hon i kontakt med redan på gymnasiet. Under läsåret 2009/2010 drev Karin Green tillsammans med klasskompisen Linnéa Hansen UF-företaget Pralin Prinsessorna på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka i Halland.

Framgången var så stor att de på Ung Företagsamhets nationella mässa i Stockholm i maj 2010 belönades med UF:s Hållbarhetspris från Ljungbergsfonden med motiveringen att man ”förenar glamour och miljötänkande och gör chokladälskare till miljövänner”.

En extra morot

”Hållbarhetspriset blev en extra morot för oss. Vi fick en rejäl uppmuntran. När det gällde hållbarhetstänkandet var Pralin Prinsessorna ganska tidigt ute”, konstaterar Karin Green.

UF-företagets affärsidé hade fötts under en studieresa till Bryssel, som ju ofta beskrivs som chokladens huvudstad. Vad Pralin Prinsessorna saknade under alla provsmakningar där var hållbarhetsaspekten, något som de hade ägnat mycket tid åt under gymnasietiden.

Därför ställde Karin Green och Linnéa Hansen tuffa miljö- och hållbarhetskrav för råvaror, bakplåtspapper, redskap och allt annat om behövdes i UF-företagets arbete med att tillverka choklad.

”Våra praliner var vänligare mot naturen än traditionell choklad och smakade bättre. Det tyckte jag i alla fall”, förklarade Karin Green 2012 i skriften Ljungbergsfondens investeringar ger resultat

Eget företag hägrade

Redan då var hon helt på det klara med att ett eget företag var det som hägrade längre fram.

”Drömmen är att så småningom starta ett eget kafé och bygga upp det från grunden”, avslöjade Karin Green 2012.

Planerna på ett eget företag är högst levande också nu.

”Men det kanske inte precis blir ett kafé”, säger hon.

Året med Ung Företagsamhet blev mycket viktigt för henne och är fortfarande någonting som hon har stor användning och glädje av.

Gav jättemycket  

”UF var det mest lärorika under gymnasiet. Det gav mig jättemycket”, poängterar Karin Green.

Liknande tankar framförde hon i Ljungbergsfondens skrift för nio år sedan.

”Jag har lärt mig att allt är möjligt bara man vill. UF gav mig en massa livserfarenhet, jag blev mer självständig och förbättrade min förmåga att lösa problem och driva projekt. Idag vågar jag ta för mig mer. Det har jag redan haft stor nytta av och det blir säkert ännu viktigare framöver”, sammanfattade Karin Green den gången.

Hennes CV är gediget. Hon har en företagsekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg som kompletterats bland annat med högskoleutbildningar i retorik, grafisk design och webbdesign.

Kontors- och butiksjobb på Peak Performance, Pelle P och SkiStar gav stor praktisk erfarenhet av yrkeslivet.

Ytterligare ett steg

Karin Green tog ytterligare ett steg i karriären för ungefär två år sedan när hon började som marknadskoordinator på Frico AB i Sävedalen några mil från Göteborg.

Frico utvecklar och tillverkar energieffektiva system för bättre värmekomfort. Kunderna finns framför allt i Europa, men Nordamerika, Mellanöstern och Japan är några exempel på marknader där företaget expanderar.

”Det är ett företag där jag ständigt får tillfälle att lära mig något nytt”, säger Karin Green.

En vanlig arbetsdag finns egentligen inte för henne.

”Det är omväxlande uppgifter hela tiden. Jag kan hålla på med grafisk design eller kanske skriva copy. Just nu jobbar jag med att ta fram nya prislistor för fem olika marknader”, berättar Karin Green.

Hon stortrivs på Frico.

”Men en dag räknar jag ändå med att förverkliga planerna på att bli egen företagare”, säger Karin Green.  

Text: Sören Karlsson
Bild: Frico

GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.
GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.