Allt är möjligt

”Allt är möjligt bara man vill. Det kanske låter som en klyscha, men genom Ung Företagsamhet har jag lärt mig att det faktiskt är sant”, säger Karin Green, som under läsåret 2009/2010 tillsammans med Linnéa Hansen drev UF-företaget Pralin Prinsessorna på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka i Halland.

I samband med Ung Företagsamhets nationella mässa i Stockholm i maj 2010 fick Pralin Prinsessorna ta emot UF:s Hållbarhetspris från Ljungbergsfonden med motiveringen att man ”förenar glamour och miljötänkande och gör chokladälskare till miljövänner”.

Karin Green och Linnéa Hansen var klasskompisar på det internationellt inriktade samhällsprogrammet. Det innebar bland annat att Europakunskap stod på schemat och att klassen medverkade i ett riksomfattande rollspel med FN:s generalförsamling som förebild.

Pralin Prinsessornas affärsidé föddes under en studieresa till Bryssel.

”Bryssel är ju chokladens huvudstad. Först trodde vi att det krävdes någon smart teknisk innovation för att lyckas som UF-företagare, men ibland räcker det med det simpla bara idén utvecklas och förfinas”, konstaterar Karin Green.

Nu var det förstås inget större fel på den belgiska chokladen som de provade på under besöket i Bryssel. Det som Pralin Prinsessorna saknade där var hållbarhetsaspekten.

”Många tillverkar choklad. Både Linnéa och jag fullkomligt älskar choklad. Därför var valet enkelt så långt, men vi ville ta ett steg till och medvetet arbeta på ett sätt som gynnade miljön”, säger Karin Green.

Därför ställde Pralin Prinsessorna tuffa miljö- och hållbarhetskrav på sig själva när det gällde råvaror, bakplåtspapper, redskap och annat som behövdes i processen och dokumenterade också hela detta arbete. De gav dessutom kunderna handfasta råd om återvinningen av pralinförpackningen och själva chokladpralinerna om någon mot förmodan inte skulle äta upp alla.

”Våra praliner var vänligare mot naturen än traditionell choklad och smakade bättre. Det tyckte jag i alla fall”, betonar Karin Green.

Att denna genomtänkta hållbarhetsanpassning gav Pralin Prinsessorna Ung Företagsamhets Hållbarhetspris kom som en angenäm överraskning.

”Efter allt arbete betydde det jättemycket för oss. Våra ansträngningar lönade sig”, förklarar hon.

Chokladen såldes i förpackningar med åtta olika praliner i varje. Man började med ett julanpassat sortiment för att lite senare istället erbjuda ett mer vårlikt urval. Chokladen distribuerades bland annat via fem olika butiker i Kungsbacka och försäljningen gick riktigt bra.

Karin Green och Linnéa Hansen hade planer på att omvandla Pralin Prinsessorna till ”ett riktigt företag”.

”Men det hade behövts ganska stora investeringar i maskiner för att kunna öka produktionen och lönsamheten. Därför bestämde vi oss för att lägga företaget på is, men någon gång kanske vi tar upp idén”, förklarar Karin Green.

Hon tycker att året med Ung Företagsamhet och Pralin Prinsessorna blev klart bättre än förväntningarna.

”Jag har alltså lärt mig att allt är möjligt bara man vill. UF gav mig en massa livserfarenhet, jag blev mer självständig och förbättrade min förmåga att lösa problem och driva projekt”, sammanfattar Karin Green.

Att samarbeta utan att de egna åsikterna blir överkörda är något annat som hon sätter på pluskontot liksom alla de personliga kontakter som knöts genom Pralin Prinsessorna.

”Idag vågar jag ta för mig mer. Det har jag redan haft stor nytta av och det blir säkert ännu viktigare framöver”, tror hon.

De två år som gått sedan Karin Green tog studenten har hon hunnit med att vara lärarvikarie, att jobba som liftvärd i Åre och att arbeta i en livsmedelsbutik. Nu har hon jobb på kontoret i klädbutiken Pelle P i Billdal. Kompanjonen Linnéa Hansen från UF-tiden reser i skrivande stund runt i Australien.

”Drömmen är att så småningom starta ett eget kafé och bygga upp det från grunden. Jag är också lockad av att utbilda mig till mäklare och kanske dra igång ett mäklarföretag. Inspirationen från Ung Företagsamhet känner jag hela tiden”, säger Karin Green.

Ljungbergsfonden har ett långsiktigt samarbete med Ung Företagsamhet. Förutom sitt ordinarie engagemang har fonden nu även beslutat att ekonomiskt backa upp UF:s satsning på läromedel inom entreprenörsområdet. Ljungbergsfonden stöttar UF i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Halland, Blekinge och Jönköping, det vill säga de län där Stora Enso har verksamhet.

Karin Green

GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.
GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.