14
juni

Och vinnaren är…

Teknikstipendiet delas ut i samverkan mellan Ung Företagsamhet och Ljungbergsfonden. Så här lyder juryns motivering, och nedan kan man läsa stipendiaternas egna tankar kring stipendiet, dess betydelse och hur framtiden ser ut.

Vinnarna har på ett snillrikt sätt kombinerat de tre aspekterna social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i sin produkt som gör att resultatet skapar värde för många. Genom teknisk kunskapsfördjupning i kombination med omtanke om både människa, djur och miljö har sopsortering nått en ny dimension genom dessa sorteringskärl.

Stort grattis till Collect to Recycle UF!”

Stina Kammerlind, Mikaela Andersson och Jonatan Fotsjö med Collect to Recycle UF kommer från Erik Dahlberggymnasiet i Jönköping.
Vi säger stort GRATTIS till er alla!

Vad betyder stipendiet för er?
Teknikstipendiet betyder otroligt mycket för oss och vårt företag. Det visar tydligt på att vår idé och vårt företag är något som andra tror på lika mycket som oss själva. Efter att vi deltog i SM i Ung Företagsamhet såg vi alla otroligt utvecklade och innovativa väldigt många företag var, därav är vi otroligt stolta att just vi får erhålla teknikstipendiet.”

Varför sökte ni just teknikstipendiet?
”Vi i Collect to Recycle UF sökte till teknikstipendiet på grund av att det kändes optimalt för vår produkt och vårt företag. Vi har utvecklat en innovativ produkt, helt från grunden, som inte tidigare funnits på marknaden. Processen från de första CAD ritningarna till vår slutgiltiga produkt har varit lång, men under den tiden har vi åstadkommit otroligt mycket med vår produkt. Pengarna som erhålls av teknikstipendiet kommer bli mycket användbara när vi går från UF till AB nu under sommaren, pengarna kommer användas till vår framtida utveckling av vår produkt och vårt företag.”

Hur mycket teknisk kunskapsfördjupning tycker ni att ni har fått?
”Vi har lärt oss och fördjupat oss inom vår produkt och tekniken bakom otroligt mycket. Att utveckla och designa en produkt helt från grunden, utan en befintlig produkt att utgå ifrån är en otroligt komplex process. Utöver många lärdomar över hur processen från en ritning till en färdig produkt går till, utvecklas man otroligt mycket i kunskaper inom CAD.”

Varför är det viktigt med entreprenörskap, UF, lära om företagande?
”Vi anser att det är otroligt viktigt med Ung Företagsamhet och entreprenörskap. Att inom UF ge så många unga chansen att lära sig och testa på att driva ett företag främjar Sveriges framtid inom egenföretagande enormt. Det är de unga människorna som driver UF företagen idag som kommer vara avgörande för egenföretagandets framtid. Entreprenörskapen i stort är det som rör ett samhälle framåt, det är innovativa idéer i ett företag som kan skapa stora förändringar i samhället. Det är UF året som har gett oss möjligheten att kunna följa den vision vi hade, och det är vi så otroligt tacksamma över, det är UF året som gav oss möjlighet att ta oss in i den stora världen inom företagande.”

Hur ser era framtidsplaner ut?
”Våra framtidsvisioner är stora och vi kommer fortsätta med företagande fullt ut. Under sommaren kommer vi gå från ett UF företag till ett AB. Vi har redan fått in ytterligare beställningar av våra sorteringskärl och vi har en hållbar plan ekonomiskt för vår resa framåt. Vi kommer att fortsätta utveckla vår produkt nu under hösten, fortsätta sälja och så småningom utveckla nya produkter som främjar ett mer hållbart samhälle, både socialt och ekologiskt.”