15
jan.

Ljungberg höll värmen

God fortsättning på det nya året!bysten jan 2016_fixad

Kylan håller sitt grepp. Idag, den 14 januari 2016, visar termometern på hela 27 minusgrader. Erik Johan verkar dock, med hjälp av Kung Bore, ha fått en värmande hatt med tillhörande halsduk. Vi hoppas att han inte fryser alltför mycket.

Under levnadsdagarna i Villa Bergalid torde inte Erik Johan och Hildur ha frusit. Villan var nämligen utrustad med centralvärme, vilket var synnerligen unikt på den tiden. Han hade inspirerats av Grand Hotel i Stockholm, där det fanns ”uppvärmningsanordning med varmvatten”.

Ljungberg kom också med tankar inom området energibesparing. Han hade bestämt sig för att ”i min villa insätta dubbla innanfönster för att minska draget”. Enligt försök som Ljungberg hänvisade till skulle dessa dubbla innanfönster höja den inre rutans temperatur med 4 grader vid en utomhustemperatur på mellan 15 och 20 minusgrader. Med dubbla innanfönster och dessutom ett ordinarie yttre fönster var nog Bergalid även först med treglasfönstertekniken. Man kan säga att de tekniska idélösningarna fullkomligt sprutade ur Ljungberg, och på Bergalid samlades det senaste inom teknikens landvinningar. Någon liknande privatbostad som Villa Bergalid hade vid den tiden aldrig skådats i Falun och knappast på någon annan plats i Sverige heller.