07
nov.

Ett Sågverk

Under Ljungbergsdagen den 20 september fick vi uppleva Rebecka Edlunds fina framförande av det egenkomponerade verket ”Ett Sågverk”. Här kommer Rebeckas egna tankar kring uppdraget, och välkomna att lyssna på kompositionen samt flera av hennes låtar.

 

”Jag heter Rebecka Edlund, jag är tjugo år och kommer från Göteborg. Jag studerar musik med inriktning komposition och jazz på Musikkonservatoriet i Falun. Min ambition i livet är att arbeta som kompositör och musiker, få dela med mig av min musik och framföra den tillsammans med andra. Min musik går att placera i gränslandet mellan jazz, folkmusik och pop. Jag motiveras av att ständigt utforska nya möjligheter inom musiken, som att till exempel överskrida genregränser, skriva särpräglade texter och komponera musik för ovanliga sättningar. Min ambition är att skriva musik som berör och väcker känslor, som gör att lyssnaren inte kan sitta still, men ändå stanna upp i vardagen och tänka efter.

När jag fick frågan av min kompositionslärare att skriva ett stycke till Ljungbergsfonden med temat ”industri” blev jag genast sugen på att experimentera med olika industriljud-effekter. Eftersom ljudet från en maskin eller en fabrik på många sätt kan uppfattas som musik i sig kändes det som en spännande utmaning att kombinera det med ett folkligt, levande och naturnära tonspråk. När jag sedan läste om Erik Johan Ljungberg – som Ljungbergsfonden är grundad efter – och hans starka engagemang för skogsindustrin och Stora Kopparberg, där han var chef i fyrtio år, kändes det rätt att rikta in sig på just sågverk. Min sökhistorik på datorn var ganska spännande där ett tag: ”Youtubeklipp om ”slipmaskinens funktionalitet” och pdf-dokument med titeln ”Flis och spån, användbara bi-produkter”. Styckets form ska spegla sågverkets inre processer. Det börjar med rotreducering och timmer, sedan mätning och sortering som följs av sågning, torkning, klyvning och till slut en färdig produkt.

Det var en häftig upplevelse att få ta del av Ljungbergsdagens festligheter och få framföra stycket i en sådan högtidlig och pampig miljö. Årets tema, ”industri” återfanns i dekoren och belysningen på ett smakfullt sätt och utgjorde en effektfull kontrast till Bergslagssalongernas storslagna kristallkronor och kungliga porträtt. Det var minst sagt ett minnesvärt uruppförande.

Det kommande läsåret blir mitt sista på Musikkonservatoriet i Falun och jag kommer nästa år flytta till London för att studera en kandidatutbildning inom jazzsång och komposition. Det känns spännande att få fördjupa sig ytterligare och fortsätta utforska musikens gränslöshet. Vem vet, nästa gång kanske det blir en komposition om pappersbruk…”

Klicka här för att komma till ”Ett Sågverk”…
Klicka här för att komma till Rebeckas Soundcloudprofil…

Fotograf: Catharina Johnson