11
apr.

Nyfikenhet och inga låsningar när Katriina ger karriärråd

  

-Var nyfiken, håll alla vägar öppna utan några låsningar och var beredd att prova olika alternativ. Du ska lyssna på andra och våga prata högt om dina egna intressen. Glöm inte heller att använda dina tidigare erfarenheter i nya situationer.

Dessa råd till unga studenter och till alla som står i början av sin karriär kommer från Katriina Juntunen. Det är precis den filosofin som denna 26-åring själv har följt och tänker följa också i fortsättningen.

Lagom till sommaren förra året fick Katriina ta emot Ljungbergsfondens stipendium för sitt examensarbete, ett arbete som blev kronan på hennes mastersexamen i industriell ledning och innovation vid Uppsala Universitet. Uppsatsen fick utmärkelse av universitetet som både en av de bästa och viktigaste under året.

En pilotstudie

-X-jobbet var enkelt uttryckt en pilotstudie om införande av robotstyrd processautomation (RPA) på finanssidan inom Stora Enso. Min forskning byggde bland annat på intervjuer med 21 nyckelpersoner på företaget och har nu kommit till praktisk användning på Stora Enso. Själv lärde jag mig väldigt mycket under de fem månader som arbetet pågick, säger Katriina.

Hon är uppvuxen i Helsingfors och Vanda, tog en kandidatexamen med inriktning mot materialteknik vid Lahtis Universitet 2015 och anställdes som produktchef på Pure Waste Textiles i Helsingfors.

-Det är ett litet företag. Mina kunskaper i textilteknik och återanvändning från universitetet kunde jag snabbt tillämpa samtidigt som jag själv fick nya och viktiga erfarenheter.

Längtade efter utmaningar

Katriina trivdes utmärkt på Pure Waste Textiles men längtade också efter fler utmaningar. Valet föll på Sverige och Uppsala Universitet. Att hennes examensarbete sedan gjordes på Stora Enso kan Katriina tacka en väninna i Helsingfors för.

-Det var hon som gav mig tipset. Ett av uppdragen som Stora Enso behövde hjälp med överensstämde helt med mitt eget intresseområde, berättar Katriina.

Hon hade gärna tackat ja till en anställning på Stora Enso, men IT-konsultjätten Evry hann före och sedan drygt ett halvår tillbaka har Katriina en specialtjänst för nyexaminerade på företagets svenska huvudkontor i Solna.

-Jag älskar att hela tiden lära mig nya saker och det får jag verkligen göra här.

Katriina vill inte låsa sig exakt för vad hon vill arbeta med i framtiden.

-Jag är oerhört intresserad av nya teknologier. Utvecklingen går fantastiskt snabbt och i den utvecklingen vill jag delta. Fler tjejer borde söka sig till tekniska utbildningar och tekniska yrken. Här finns det så stora möjligheter. Det är viktigt att skapa förebilder och jag är jätteglad om jag kan inspirera unga tjejer att välja den här banan, säger Katriina Juntunen.