15
apr.

Teknikmässan 2015

Närmare 900 elever kom till Teknikmässan den 17-18 mars på Galaxen i Borlänge.
Mässan är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Dalarna, Framtidsmuseet, Ljungbergsfonden och teknikföretag i regionen.

 

Teknikmässan 2015 (reportage av Agneta Barle)

För andra året i rad öppnade Teknikmässan sina dörrar för att inspirera och informera ungdomar om hur intressant det är med naturvetenskap och teknik. I samarbete med Triple Steelix och en rad andra samhällsaktörer bjöd Framtidsmuseet närmare 900 elever från högstadiet och gymnasiet på en dag de säkert kommer att ha nytta av när det blir dags att välja studiebana.

Närmare 900 elever från årskurs 8 i Falun och Borlänge och gymnasieelever från hela Dalarna intog Folkets hus och Galaxen under två dagar, 17-18 mars. Känslan i huset var positivt förväntansfull även om det stundtals blev ganska trångt bland montrarna. Ett tjugotal teknikföretag var på plats för att berätta om sin verksamhet och vilken kompetens man behöver ha för att jobba där.

Inte smart men målmedveten

På programmet stod föreläsningar, utställning, ingenjörsutmaning och korta företagsseminarier. Allt var väl förberett och ungdomarna tog för sig av utbudet. Lotta Bjöör, projektledare på BSM, berättade om ett bygge som hon just nu är ansvarig för. Hon erkände att hon valt att utbilda sig till ingenjör först i 30-årsåldern.– Våga läsa till ingenjör! Man måste inte vara smart, men envis och målmedveten. Imee och Louise på Forssaklackskolan tyckte att det lät rätt intressant.– Vi har ingen aning vad vi vill bli, men det där verkade rätt kul. Vi trodde att man måste vara jättesmart för att bli ingenjör, men så är det ju faktiskt inte.

Landshövdingen invigde

Landshövdingen Maria Norrfalk invigde mässan.

Landshövdingen Maria Norrfalk invigde mässan.

Hela första dagen fanns landshövding Maria Norrfalk på plats och gladde sig åt mötet mellan ungdomarna och alla engagerade ingenjörer. I sitt inledningsanförande berättade hon att hon själv valt naturvetenskap, mycket tack vare sin lärare i fysik och matematik.– Han fick mig intresserad. Väljer du en teknisk utbildning har du många spännande jobb att välja på, både här i Dalarna och över hela världen, till och med i rymden!

Fler tjejer behövs

SSAB, Stora Enso, Outokumpu, Ovako, ABB är alla globala företag som finns i Dalarna. Runt dessa basindustrier finns mängder med andra företag – verkstadsindustrier, transport-, it- och serviceföretag. – Här och i offentlig sektor behövs många välutbildade tekniker och naturvetare, sa Maria Norrfalk. Ni är lika många tjejer som killar här idag, men av någon anledning är det mest killar som väljer de tekniska utbildningarna. Jag hoppas att den här dagen ska ändra på det och att många av er väljer de här spännande vägarna att läsa teknik och naturvetenskap.

Ingenjörspanel

Precis som förra året var Nassim Al Fakir mässans konferencier. Han var med och startade den första digitala tv-kanalen men annars är hans egna tekniska erfarenheter inte så mycket att hänga i julgranen.

– Men jag kommer från en bilfamilj, min pappa är fordonstekniker.

Med sig på scenen hade han en panel som bestod av ingenjörerna Anna Stiwne, SSAB, Mikael Frid, ÅF, Louise Stenberg och Marie-Louise Eriksson, Sweco, Daniel Asplund, Falu Energi och Vatten och Oscar Brodin, Structor. De berättade kort om sina jobb och sina respektive företag. Kunskapsområdena spände från att utveckla fräcka applikationer i höghållfast stål till projektledning i byggbranschen. Daniel berättade att han varit den som ansvarat för leveranserna av el, värme, avfallshantering, vatten, fiber under skid-VM.

Teknikmässan 2015_2

Elever utmanade ingenjörer på scenen under ledning av Nassim Al Fakir

Under tiden ställde ungdomarna frågor till ingenjörerna via sina mobiler: Vad är roligast med att vara en ingenjör? Vad är tråkigast? Är chansen stor att få jobb efter utbildningen? Hur många år har ni gått i skolan? Alla på scenen hävdade att de hade utvecklande, varierande jobb och de lärde sig nya saker hela tiden. För att bevisa vad de gick för drog Nassim också igång en tävling där ingenjörerna tävlade mot några ungdomar om att bygga högsta tornet av marshmallows och blompinnar. Fysikaliska lagar i all ära, men här verkade samarbetsförmåga fungera bäst.

Mindre grupper

SSAB var ett av företagen som hade en egen presentation där bland annat Alexandra Johansson, 19, hamnade genom Tekniksprånget.

– När jag var i er ålder ville jag bli designer, men jag valde teknik för att det var en bra och bred väg att gå. Nu är jag inne på att bli produktutvecklare.

– Jag skulle önska att fler tjejer litade mer på sig själva och satsade på matte och No, sa Anna Stiwne, produktchef på samma företag. Själv visste jag tidigt vad jag ville och valde en bred teknisk utbildning. Jag hoppas att Teknikmässan inspirerar fler att välja det.

Goda förebilder

Linnea Agné är utbildningsledare på Playground Squad, som utbildar i dataspelsutveckling.

– Detta är en jättebra satsning. Vi var med förra året och det är bra att företag har möjlighet att visa upp alla tekniska yrkesområden som finns för både tjejer och killar. Ett tips är att gå ett tekniskt program där du lär dig programmering, det har du alltid nytta av. Markus Kullman jobbar på produktutvecklingsfirman Daleven och stod i deras monter.

– Teknikmässan är ett bra sätt för ungdomar att förstå vad man kan jobba med längre fram i livet. Jag hoppas jag kan motivera dem att välja teknik för att det är roligt, kreativt och utmanande.

Ut i rymden

I astronauten Christer Fuglesangs värld är det teknik på högsta nivå som gäller. Han lyckades trollbinda hela den unga publiken med sina upplevelser från den tolv år långa utbildningen till astronaut tills han äntligen fick följa med i besättningen på rymdfärjan Discovery år 2006. Han gjorde ännu en rymdfärd tre år senare. Simon Danielsson och Mozarc Arvola tyckte det var en mycket intressant dag, inte minst att få lyssna till Fuglesang.

– Jag visste redan att jag ville välja ett naturvetenskapligt yrke i framtiden, men det var kul att se hur många möjligheter det finns, sa Simon.

– Det fanns så många olika saker som man kunde gå runt och kolla på, sa Mozarc. Det fanns alltid något, oavsett vilka intressen man hade. Det var väldigt kul.

Landshövding Maria Norrfalk var också mycket positiv till Teknikmässan som ingår i projektet Dalaingenjörer 2022.

– Det var fantastiskt att möta alla ungdomarna. Ingenjörspanelen gav verkligen tydliga bilder av hur spännande det kan vara med teknik och naturvetenskap. Samtliga var unga kvinnor och män som jobbar med så olika saker. De var bra förebilder.

Teknikmässan 2015_3