29
okt.

Sara inspirerade Tekla

Tekla är en förening för tjejer som läser en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning vid Karlstads Universitet. Sara Jons, VD på Ljungbergsfonden, höll under torsdagen den 22 oktober en lunchföreläsning för nätverket på universitetet.

Sara berättade om sin yrkesresa genom livet, från starten på veterinärkliniken till dagens roll som VD för Ljungbergsfonden.
”Jättekul att få komma hit och träffa nätverket! Jag ville berätta att vägen i yrkeslivet inte är spikrak, och att man ibland måste våga säga ja, men också våga säga nej om det blir för mycket”, säger Sara Jons.

Sara_Tekla_ oktober 2015_kau

 

Här kan man läsa mer om Tekla…

Ljungberg och kvinnorna

Ett flertal kvinnor spelade en viktig roll i Erik Johan Ljungbergs liv. När han år 1900 tar plats i Kungliga Vetenskapsakademien lyfter han mammans centrala roll i sin levandsbeskrivning, och förmånen ”att äga en synnerligen begåvad med varm kärlek och framstående förstånd utrustad samt för sin samhällsställning ovanligt kunskapsrik mor”.

De som arbetade allra närmast Erik Johan var hans yngsta syskon Amanda och Hilma. De fungerade som privatsekreterare och allmänna hjälpredor åt sin storebror. Amanda var utan tvekan en central person, både för Stora Kopparberg och för sin bror. I början av 1900-talet var hennes årslön 2 500 kronor, mer än dubbelt så mycket som en industriarbetare vid den tiden.

Ljungberg tycks ha varit en familjekär person. Det finns beskrivningar som visar en godhjärtad man, varm mot sina allra närmaste och ytterst kärleksfull. Bakom hans ofta barska yta fanns en mjuk man fylld med empati. I ett brev kan man läsa Erik Johans hyllning till äktenskapet ”Såvitt jag vet finns det ej större och ädlare själsvila och själsnjutning än att vara i ett hem, där frid och kärlek parade med ömsesidig överseende härskar.”

17 Par

Erik Johan och Hildur Ljungberg