24
juni

Årets Teknikstipendiater har korats!

Teknikstipendiet delas ut i samverkan mellan Ung Företagsamhet och Ljungbergsfonden. Så här lyder juryns motivering, och nedan kan man läsa stipendiaternas egna tankar kring stipendiet, dess betydelse och hur framtiden ser ut.

”Även om UF-företaget inte kommit hela vägen till gripbar produkt berör man ett viktigt användningsområde med stora möjligheter till både affärsmässighet och ytterligare teknikutveckling. Stort grattis till GripAdapter UF, vinnare av Teknikstipendiet 2021!”

Hannes Flood och Rasmus Bau med GripAdapter UF kommer från  Curt Nicolingymnasiet i Finspång.
Vi säger stort GRATTIS till er båda!

Vad betyder stipendiet för er?
”För oss betyder det mycket. Det betyder att det är folk som tror på våran idé och vill se oss ta denna idé till nästa steg. Det är också en mycket viktig merit som vi tror kan hjälpa företaget framåt i framtida förhandlingar. Det är också kul att få motbevisa personer, och jurys i andra tävlingar, som inte har trott på oss!”

Varför sökte ni just teknikstipendiet?
”Vi tyckte det var kul att tävla på nationell nivå för att se hur man stod sig jämfört med alla andra. Vi anmälde oss också till några andra, mindre, tävlingar och stipendier, men vi vann inte någon av dem. Så när vi fick höra om teknikstipendiet så tyckte vi det verkade roligt att göra ett sista försök för det största priset av de alla!”

Hur mycket teknisk kunskapsfördjupning tycker ni att ni har fått?
”Detta projekt har varit mycket lärorikt på många sätt. Vi har behövt sätta oss in i flera olika elkontaktsstandarder för att se hur de fungerar och ser ut och för att förstå vilken standard vi ville använda oss av för att kunna hjälpa så många som möjligt. Vi har också fått oss en smak av produktutvecklingsprocessen, hur lång tid det kan ta och hur många detaljer man måste ta hänsyn till, som till exempel elsäkerhetsstandarder och tillverkningstekniker. Hannes gjorde en stor del av arbetet i CAD (Computer-Aided Design, datorprogram där man bygger en 3D-modell av produkten) så han har fått sig en intensiv kurs i hur man jobbar i CAD. Utöver själva produktutvecklingen så har vi även fått lära oss att hitta ritningarna till de olika kontakterna, vilket var förvånansvärt svårt.”

Varför är det viktigt med entreprenörskap, UF, lära om företagande?
”Det är viktigt för att elever ska få lära sig hur man tar en idé som denna och gör den till en verklighet. Det är många personer som har väldigt bra idéer som skulle kunna hjälpa många, men om de aldrig får lära sig att göra sin idé till en verklighet så kommer vi gå miste om många av dessa bra idéer. Idéer som skulle kunna hjälpa samhället på många olika sätt.”

Hur ser era framtidsplaner ut?
”Vi båda ska jobba nu med vanliga jobb ett litet tag framöver under vårat sabbatsår för att finansiera våra kommande universitetsstudier. Dock är vi mycket intresserade av att försöka ta denna idé vidare och kommer försöka göra det på fritiden. Vi jobbar för tillfället med att ta fram en fungerande prototyp som vi ska kunna visa upp för olika intressenter. Den är nästan klar då det endast kvarstår att sätta ihop de olika delarna vi har tillverkat i samarbete med skolan. Vi tittar även på hur man kan immaterialrättsskydda idén.”