Ljungbergsfonden bjöd in Bard
Ljungbergsfonden bjöd tillsammans med skolförvaltningen i Falun och Borlänge kommun in 300 nyckelpersoner till en föreläsning om digitalisering med Alexander Bard.
Som ett led i kommunernas utvecklingsarbete kring digitalisering bjöds cyberfilosofen och författaren Alexander Bard in att hålla en föreläsning om den historiska ”digitala resan”, men också med utmanande tankar och en del framtidsspaning.
Alexander argumenterade för att den digitala interaktiviteten innebär en historisk revolution av samma dignitet som en gång talspråket, skriftspråket och boktryckarkonsten. Bard beskriver en ny värld. Det är världen vi delar, men alla är inte medborgare. För första gången i mänsklighetens historia har det blivit praktiskt möjligt för världens sju miljarder människor att koppla ihop varandras drömmar i realtid. Verktyget är välbekant; Internet. Ett dramatiskt möte mellan metafysik och teknologi. Nu förvandlas tidigare passiva mottagare av framtiden istället till aktiva deltagare.
Efter föredraget samlades deltagarna i olika arbetsgrupper för att fortsätta det egna arbetet.
Alexander Bards föredrag är en del i vårt utvecklingsarbete. Vi behöver utmana våra tankar och få nya perspektiv på framtiden. Vad väntar i en mer digitaliserad värld? Vad behöver vi förbereda våra barn och unga för och vilka möjligheter har vi inte ännu upptäckt? ”Bards föredrag är ett sätt att få nya perspektiv”, säger Lars Walter, chef bildningssektorn Borlänge kommun.
”Vi är mitt uppe i en digitaliseringsprocess för att möta elevernas behov idag och i framtiden. Tillsammans med Ljungbergsfonden och IT-kontoret bygger vi infrastrukturer och investerar i olika typer av utrustning Men det mest vitala är våra gemensamma satsningar att kompetensutveckla oss för att tillsammans utveckla pedagogiken och undervisningen. För att dra nytta av de digitala möjligheterna behöver vi utmanas med nya perspektiv och tänka nytt och det är föreläsningen en del i att inspirerar oss till”, säger Jonatan Alamo Block, skolchef Falu kommun.
Ljungbergsfonden har förutom föreläsningen och olika skolprojekt investerat 969.000 kr till Högskolan Dalarna för att i samverkan med Falun och Borlänge kommun utforma en kompetensutvecklingsinsats för lärare inom ämnena digitalisering och programmering. ”Vi vill med våra investeringar göra det möjligt för Falun och Borlänge kommuner att ligga i framkant och erbjuda eleverna en modern och relevant undervisning”, säger Sara Jons, VD Ljungbergsfonden.