”Utan Ljungbergsstipendiet ingen forskningsutbildning”

”Ljungbergsfondens stipendium har möjliggjort det första året av min forskningsutbildning”, säger Erik Grape, som hösten 2011 tilldelades fondens doktorandstipendium.

Årligen får två doktorander vid den nationalekonomiska institutionen vid Stockholms Universitet ta emot Ljungbergsstipendier på vardera drygt 100 000 kronor.

Det var Erik Johan Ljungberg som instiftade stipendierna år 1909. Sedan dess har de delats ut till ungefär 200 doktorander. Ljungberg var själv hedersdoktor vid Stockholms Högskola, alltså det som idag är Stockholms Universitet.

”Jag är naturligtvis mycket tacksam för stipendiet. Det hade inte blivit någon forskningsutbildning utan det”, betonar Erik Grape.

Värmland är och förblir hemma för honom. Han är född i Karlstad och bodde där under sina elva första år, flyttade sedan till Glava i närheten av Arvika och gick senare på Solbergagymnasiet i Arvika.

”Det var inget av de vanliga programmen på gymnasiet som riktigt passade mig så jag komponerade ett specialutformat program med en blandning av naturvetenskap, samhällsvetenskap och företagsekonomi”, berättar han.

Det krävdes förstås visst mod och viss envishet för att kunna driva igenom denna egna variant.

”Jag fick läsa det jag önskade och fick ta ett större ansvar än vad man vanligtvis gör på gymnasiet genom att läsa in och tentera av en del av kurserna undan för undan. Det påminde mer om arbetssättet på universitetsnivå och var en lärorik erfarenhet”, menar Erik Grape.

Gymnasieåren innehöll också åtskillig fysisk träning, någonting som han är glad för idag.

”Träningen gav mig en bra grundfysik. Det betyder mycket”, betonar han.

Nästa steg i utbildningen blev Växjö Universitet och ekonomprogrammet med inriktning på nationalekonom för att sedan fortsätta med Mastersprogrammet på Stockholms Universitet.

Tidigt hade han siktet inställt på en forskarkarriär.

”Då visste jag inte fullt ut allt vad det innebar, men både nationalekonomin och forskarbanan lockade mig redan innan jag började studera på universitetsnivå”, poängterar Erik Grape.

Under hösten 2011 kunde han inleda sin forskarutbildning vid Stockholms Universitet.

”Det jag ska specialisera mig på är arbetsmarknadsekonomi. Det tar säkert några år innan jag har min PhD”, ler Erik Grape och gissar på fyra år, kanske fem, innan har disputerat och fått sin doktorstitel.

”Parallellt med forskningen kommer jag förhoppningsvis att få ta ansvar för en del undervisning. Det ser jag fram emot. Det är viktigt att inte bara lära sig själv utan att också ha förmågan att på ett pedagogiskt sätt kunna lära andra. Den utmaningen är spännande”, tycker han.

Hur ser då hans framtida yrkesplaner ut?

”Jag vill på ett eller annat sätt gärna fortsätta inom forskningsvärlden. Det är här jag känner mig hemma. Alternativen är fler än vad man kanske först tänker på”, understryker Erik Grape.

Att vara verksam på något universitet är förstås en närliggande möjlighet för honom.

”Men det finns behov av forskare inom många olika organisationer och företag, i både Sverige och utomlands”, säger Erik Grape.

GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.
GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.