”Jättestora möjligheter att få bra jobb”

”Möjligheterna för oss som gått den här utbildningen att få bra jobb är jättestora. Det är nästan så att vi kan välja och vraka. Extra lätt är det nog för tjejer eftersom vi fortfarande inte är så många i branschen, men intresset ökar hela tiden”, säger Jessica Carlsson.

I juni blev hon färdig med sina studier på fordons- och transportprogrammet vid Naturbruksgymnasiet Södra Viken utanför Sunne i Värmland.

Skolverkets statistik visar att hennes optimism är högst motiverad. Hela 94 procent av eleverna på naturbruksprogrammet har jobb allra senast två år efter avslutad utbildning, för dem på fordons- och transportprogrammet ännu fler. Framgångarna är så påtagliga att Skolverket utsett Södra Viken till referensskola för naturbruksprogrammet.

Att Jessica Carlsson skulle satsa just på den här utbildningen går inte att förklara med att chaufförsyrket redan fanns i familjen.

”Jag är först i släkten som valt det här yrket. Jag har alltid velat testa nya saker och tänja gränserna. Som en liten kort tjej var det förstås en utmaning, men ingenting som jag ångrat en enda sekund. Kan andra klara det här så gör jag det också”, betonar hon.

Naturligtvis fanns det massor av gymnasieutbildningar på betydligt närmare håll från hemmet i Ytterby i Bohuslän, men de 30 milen upp till Sunne avskräckte inte Jessica Carlsson. Inte ens de inledande svårigheterna med att fullt ut förstå klasskamraternas utpräglade värmländska skrämde henne.

Med en färsk examen fylld med en hel bunt olika körkort – från hjullastarkortet till ADR-kortet för transport av farligt gods – finns det gott om alternativ när det gäller arbeten. Kunskaperna och erfarenheterna kan komma till användning på många olika håll.

”Att köra fjärrtransporter med ett ekipage på upp till 24 meter är lockande, men det finns mycket som är roligt i den här branschen”, konstaterar Jessica Carlsson.

Ljungbergsfonden har gjort det möjligt för skolan att satsa på simulatorer. Tack vare kran- och lastbilssimulatorerna kunde Jessica Carlsson skaffa sig en bra uppfattning om det som senare väntade i de riktiga fordonen.

”På det sättet fick jag en utmärkt grund och kände mig mycket säkrare när det sedan blev verklighet. Då var det inte längre något nytt för mig”, säger hon.

Ljungbergsfonden stöttar alltså Naturbruksgymnasiet Södra Viken med simulatorer, men även med uppbackning av det pedagogiska samarbetet med Älvdalens Utbildningscentrum och av skolans engagemang i marknadsföringen av timbersport.

Fondens övergripande syfte är att man vill bidra till att åstadkomma högsta möjliga kvalitet på utbildningen av maskinförare och att fler ungdomar ska kunna rekryteras till Södra Viken. Det är i sin tur en förutsättning för att säkerställa kompetensen hos framtidens maskinförare.

Naturbruksgymnasiet Södra Viken med sina olika yrkesprogram inom skog och transport har för närvarande 186 elever. Ett 80-tal av dem bor på skolan.

Södra Viken tillämpar det som heter friintag. Merparten av eleverna kommer från Värmland, men relativt många även från andra delar av Sverige och dessutom några från Norge.

”Det går väldigt bra för oss. Vi känner en kraftig medvind. Samarbetet med Ljungbergsfonden är en orsak till vår framgång”, förklarar Ulf Blomqvist, som är rektor vid Södra Viken.

Han uppskattar de krav som Ljungbergsfonden ställer på skolan och de regelbundna träffarna med fondens styrelse och VD.

”För mig är det viktigt att kontinuerligt kunna lämna lägesrapporter. Vi har förväntningar på oss att utbilda elever som har anställningsbarhet, alltså uppfyller de behov som näringslivet har. Skulle skolan ha fel inriktning kommer inga att efterfråga ungdomarna härifrån och då är vi verkligen på galen väg”, poängterar Ulf Blomqvist.

GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.
GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.