”Jättebra att Ljungbergsfonden stöttar unga människor”

”Miljöpriset gav oss väldigt mycket uppmärksamhet och fick oss att börja tänka på nya idéer. Priset blev ett kvitto på att någon verkligen trodde på oss och det bekräftades förstås när vi också fick Teknikstipendiet. Det var helhäftigt. Det är jättebra att Ljungbergsfonden stöttar unga människor på det här sättet ”, konstaterar Linnéa Andersson.

Tillsammans med Sofie Nilsson drev hon UF-företaget HoT@zz på Furulundsskolan i Sölvesborg i Blekinge under läsåret 2010/11.

Ung Företagsamhet, UF, är ett utbildningskoncept där Ljungbergsfonden valt att främst stötta gymnasieelever. Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags livscykel genom att starta, driva och till sist avveckla ett UF-företag, allt med stöd av lärare och rådgivare från näringslivet. Sedan introduktionen i Sverige för drygt 30 år sedan har över 200 000 ungdomar arbetat i UF-företag. Ljungbergsfonden stöttar UF sedan över 10 år tillbaka.

Vid Ljungbergsdagen i Falun i september 2011 fick Sofie och Linnéa ta emot Ljungbergsfondens Teknikstipendium för UF-företag. Stipendiet introducerades under läsåret 2004/2005. Enligt kriterierna ska juryn i bedömningen väga in bland annat de affärsmässiga möjligheterna på marknaden och den tekniska innovationsgraden hos varan eller tjänsten.

”Vår affärsidé bygger på att cykeln ska vara ett varmt och bekvämt sätt att färdas med oavsett årstid. Du värnar om miljön samtidigt som du slipper frysa om händerna eller rumpan”, säger Sofie Nilsson.

Den rörelseenergi som alstras när man trampar omvandlas till elektricitet som lagras i ett motorcykelbatteri. Med hjälp av en strömbrytare kan cyklisten bestämma om elen ska gå till handtagsöverdragen, till sadelöverdraget eller till laddning av batteriet. Vårt sadelöverdrag är utformat ungefär som ett vanligt sadelskydd.

”Den viktiga skillnaden är att vi har sytt in värmeslingor i rännor mellan två lager bomullstyg som i sin tur sytts ihop med fårskinn och poplin. Överdragen till handtagen är gjorda på liknande sätt”, förklarar Linnéa Andersson.

”Genom ett innovativt teknikarbete med komplicerade beräkningar inom ellära har UF-företaget skapat en produkt med stor kundnytta och potential i det hållbara samhället. Erik Johan Ljungberg själv skulle säkert ha uppskattat denna tekniska lösning”, fastslog juryn för Teknikstipendiet i sin motivering.

Teknikstipendiet var den andra utmärkelsen till Linnéa Andersson och Sofie Nilsson. Vid SM i UF-företagande i Stockholm i maj 2011 utsågs deras företag till vinnare i den nationella tävlingen Miljöpriset. Ljungbergsfonden instiftade Miljöpriset 2002 för att årligen delas ut till ett UF-företag som på ett bra sätt tagit hänsyn till kretsloppstänkande, miljöaspekter och återanvändning i sitt företagande.

Sofie Nilsson och Linnéa Andersson gick på det naturvetenskapliga programmet på Furulundsskolan. Av tradition engagerar sig elever med den studieinriktningen inte alls lika ofta i Ung Företagsamhet som man gör på exempelvis handels- och samhällsprogrammen. Men med HoT@zz bröts den traditionen, åtminstone på den här skolan.

”Bo Ohlsson, vår handledare för det obligatoriska projektarbetet, tyckte att vi borde starta ett UF-företag och göra det som projektarbete”, berättar Sofie Nilsson.

Den första idén var att konstruera en evighetsmaskin, men Linnéa och Sofie övertygades snart om det något orealistiska målet. Inte ens deras starka vilja, sprudlande glädje och smittsamma optimism hade nog räckt till en evighetsmaskin. Valet föll istället på en cykel med värme i sadel och handtag.

Med sitt UF-företag blev de alltså lite av pionjärer när det gäller naturvetare och Ung Företagsamhet i Blekinge.

”Vi har säkert bidragit till att väcka intresset för UF vuxit på Furulundsskolan”, säger Linnéa Andersson.

Exakt hur affärsidén kommer att utvecklas framöver är svårt att veta idag.

”För att cykeln ska bli möjlig att sälja behövs att en investerare går in. Sedan har vi en massa planer på andra produkter som också bygger på kombinationen av att ta vara på energi och att skydda miljön. Mer kan vi inte avslöja”, betonar Sofie Nilsson.

Nu är det fortsatta studier som gäller. Linnéa Andersson går redan på civilingenjörsutbildningen på Chalmers i Göteborg och läser teknisk matematik. Efter jobb i svenska fjällen räknar Sofie Nilsson med att flytta till Lund för att plugga till civilingenjör inom området ekosystemteknik.

GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.
GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.