”Efterfrågan på tekniker kommer bara att öka”

 

”Efterfrågan på tekniker

kommer bara att öka”

 

”Efterfrågan på tekniker kommer bara att öka. Vi behövs överallt i vårt datoriserade och robotiserade samhällt. Företagen kräver mer och mer av sina medarbetare. Det finns egentligen inte så många okvalificerade jobb längre”, säger Andreas Romin.

Han är mitt uppe i sin utbildning till civilingenjör på Uppsala Universitet.

”Jag tycker att det är otroligt roligt att plugga vidare. Det här är kanske den bästa tiden i livet”, poängterar han.

Att följa minsta motståndets lag är ingenting för honom. Därför var teknisk fysisk, enligt de allra flesta den svåraste ingenjörsutbildningen, ett naturligt alternativ.

”Jag drar mig inte för tuffa utmaningar. Dessutom ger teknisk fysik en bred kompetens att stå på”, förklarar Andreas Romin.

Fäblessen för tuffa utmaningar har också gjort honom till en framgångsrik och till och med SM-medaljprydd idrottsman med mångkamp som specialitet.

Det brinnande intresset för teknik har han haft sedan mycket unga år. Inspirationen har förstås inte blivit sämre av att ha en civilingenjör till morfar och en professor i kemi till morbror.

Traditionellt Mekano och en avancerad variant av LEGO med programmering engagerade honom tidigt. Ingen blev därför det minsta förvånad över att valet längre fram föll på teknikprogrammet på Polhemsskolan i Gävle.

Andreas Romin klarade gymnasiet med glans, gick ut med toppbetyg och blev en av mottagarna av Ljungbergsfondens stipendium för fortsatta studier. Det är stipendier som i september varje år delas ut till ungdomar från Gävle/Älvkarleby, Falun och Borlänge. Det övergripande målet är att uppmuntra intresset för teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.

En annan beröringspunkt med Ljungberg är att Andreas Romin har nära släktingar som är bosatta i Villa Ljung i Falun, den bostad som Erik Johan Ljungberg lät uppföra åt sina systrar vid förra sekelskiftet.

Ytterligare en anknytning till Stora Kopparbergs mångåriga disponent har Andreas Romin fått genom sommarjobb två år i rad som så kallad löpare på kokeriet på Stora Ensos massafabrik i Skutskär. Det var Erik Johan Ljungberg som i slutet av 1800-talet startade fabriken.

”Visst kan jag tänka mig att arbeta på Stora Enso när jag är färdig med min examen, eventuellt som någon form av chef i Skutskär”, säger Andreas Romin, men betonar samtidigt att det som hägrar allra mest är utlandsjobb, kanske i USA, Australien eller Kina.

Men innan han är där gäller det att lite senare under sin civilingenjörsutbildning välja närmare inriktning. Ska det bli systemteknik, tillämpad fysik, avancerad beräkningsteknik eller något annat?

”Det har jag inte bestämt än. Däremot har jag klart för mig att jag inte ska stanna som forskare i universitetsvärlden utan vill hellre komma ut i arbetslivet”, framhåller Andreas Romin.

Ungefär som med olika engagemang under gymnasietiden, exempelvis som fanbärare vid högtidliga tillfällen på skolan, är han nu mycket aktiv i olika kommittéer vid Uppsala Universitet och tycker att det är ett viktigt komplement till själva studierna.

Andreas Romin efterlyser både mer kontakter med näringslivet redan i gymnasieskolan och mer information om vad det konkret innebär att läsa på universitet.

”Vad gör en civilingenjör? Vilka yrken finns det för oss som går den utbildningen? Många på gymnasiet har ganska diffusa begrepp om det”, menar han.

För att räta ut en del av frågetecknen planerar Andreas Romin att vid ett par tillfällen att återvända till Polhemsskolan i Gävle för att berätta om sina egna erfarenheter och svara på frågor.

”Det är svårt att överblicka vilka alternativ som finns. Därför är det bra om vi som läst några år på universitetet kan stötta gymnasieelever på det sättet”, säger Andreas Romin.

GÖR DET MÖJLIGT

Teknik för tjejer

”Det finns fortfarande normer som får tjejer att tveka inför tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Nu ökar intresset och utvecklingen går åt rätt håll, men det är en lång resa kvar”, säger Anna Månsson.
GÖR DET MÖJLIGT

Starkare koppling mellan akademi och industri till nytta för båda parter

”En starkare koppling mellan akademin och industrin är till stor nytta för båda parter. Samverkan gör att vi stärker varandra. Ljungbergsfondens investeringar är ett exempel på hur denna samverkan kan underlättas”, säger Daniel Söderberg.
GÖR DET MÖJLIGT

Eget företagande är frihet under ansvar

”Att starta ett eget företag är definitivt något som finns med bland mina framtidsplaner. Det är ett sätt att kunna påverka utvecklingen från första början. Företagande ger stor frihet samtidigt som det innebär att du måste hålla reda på väldigt mycket. Därför är företagande frihet under ansvar”, säger Karin Green.