14
maj

Gävleborg plus ska locka fler till skogsindustrin

Gävleborg_plus_logo_small

[clear]

Nu ska skogsindustrin marknadsföras intensivt i Gävleborgs län, där branschen redan svarar för nästan en fjärdedel av alla industrijobb. Genom ett nära samarbete mellan näringslivet och den akademiska världen hoppas man kunna säkerställa den fortsatta kompetensförsörjningen.

För snart tre år sedan bildade Högskolan i Gävle, företag inom skogsnäringen och Ljungbergsfonden ett skogsindustriellt kluster. Idag har samarbetet funnit sina former och fått namnet Gävleborg plus.

– Av Gävleborgs landareal täcks 80 procent av skog. Inget annat län har en så stor andel skog. Branschen är mycket viktig för vår region, men ett bekymmer är att klara kompetensförsörjningen, betonade Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle, vid en presskonferens då Gävleborg plus presenterades.

Hon pekade på att Högskolan redan har en rad utbildningar inom exempelvis teknik, ekonomi, ledarskap, HR och information som är relevanta bland annat för skogsindustrin.

– Men vi inom Högskolan kan inte veta exakt vilken kompetens som näringslivet efterfrågar. Gävleborg plus är ett sätt att arbeta för att få en kontinuerlig bild av behoven, menade Maj-Britt Johansson.

Ulf Eliasson, platschef på BillerudKorsnäs, tryckte på att stundande pensionsavgångar gör frågan om kompetensförsörjning extra angelägen.

– Alla företag inom skogsindustrin står inför likartade utmaningar. Då är det bättre att samverka så att branschen får tillfälle att befästa och helst förstärka sin position och att givetvis låta denna samverkan omfatta också Högskolan. Det finns en stor potential både för att utveckla existerande produkter från skogen och för att ta fram nya produkter, förklarade han.

Vid presskonferensen underströk Maria Knuts, HR-specialist på Stora Enso i Skutskär, företagets ambition att öka antalet praktikplatser och att också göra det möjligt för fler studenter att göra sina examensarbeten här.

– Det är viktigt att försöka tvätta bort de fördomar som finns och att berätta om hur det ser ut inom skogsindustrin idag med all avancerad högteknologi, framhöll hon.

Jan Moritz, VD för Ljungbergsfonden och ordförande i styrgruppen för Gävleborg plus, redogjorde för fondens engagemang för att få fler unga intresserade av teknik, naturvetenskap och entreprenörskap, bland annat genom Teknikerjakten.

– Antalet sökande till utbildningar med den inriktningen ökar. Vi är på rätt väg, men det gäller att ha visioner och att blicka åtminstone fem-sex år framåt i tiden. Förhoppningen är att samarbetet inom Gävleborg plus ska leda till en utveckling som gör hela den här regionen till ett föredöme för Sverige, poängterade Jan Moritz.

Sören Karlsson