Nyheter
27
apr.

1700 elever besökte Teknikmässan

Teknikmässan arrangerades den 15-16 mars på Galaxen i Borlänge.

 

Syftet med Teknikmässan är att ge eleverna möjlighet att träffa företag som finns i branschen efter att man läst en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. Teknikmässan består av fyra moment: besöka företagens montrar i mässdelen, lyssna på i förväg valda företag genom korta föreläsningar, inspireras av en ingenjörspanel på stora scenen under ledning av Nassim Al Fakir, samt lyssna på en avslutningsföreläsning som denna gång utfördes av Maria Strömme, professor i nanoteknologi. 160315FramtidsMuseet_H8A4322

Eleverna är från årskurs åtta i Falun och Borlänge kommun, samt från gymnasiets tekniska och naturvetenskapliga program, årskurs 2-3, från hela Dalarna. Totalt besöktes Teknikmässan av hela 1 700 elever under dessa två dagar.

Mässan arrangeras i samarbete mellan Ljungbergsfonden, Högskolan Dalarna, Teknikerjakten och Framtidsmuseet.

Titta gärna in på Teknikmässans hemsida: Teknikmässan

Pressklipp:

Pressklipp från Dalarnas Tidningar (inklusive filmklipp)

Pressklipp från Dalademokraten (inklusive filmklipp)

Läs Klara Jons härliga beskrivning av sin PRAO-vecka som inföll precis under Teknikmässan!:

Jag heter Klara Jons och jag har varit prao på Framtidsmuseet under Teknikmässan, dagarna innan Teknikmässan och dagarna efter Teknikmässan.

Att förbereda och organisera en sådan mässa är ett stort arbete och kräver mycket tid och energi av många. Vi var ca 20 personer som jobbade med Teknikmässan under veckan när Teknikmässan stundade. Det var mycket jobb med att förbereda namnlappar, skyltar och schemat, Namnlapparna skulle först skrivas ut, skäras till, stoppas i namnbrickor, sorteras, till varje klass, läggas i påsar med rätt klass och skola. Påsarna skulle sedan läggas i backar, var back till var buss med var skola. Skyltarna skulle göras, skrivas ut, plastas in och sättas upp. Schema skulle pusslas ihop, skrivas ut och sättas upp. Så det fanns ju lite att göra sådär dan före dan.

När det väl var dags var alla spända och förväntansfulla, låg rätt namnbrickor i rätt påsar, i rätt back som skulle delas ut i rätt buss? Satt alla skyltar på rätt ställen? Skulle schemat fungera? Ja, många men var det sådär på den stora dagens morgon. När alla förberedelser var klara kom Nassim, han var den som skulle hålla ingenjörsutmaningen i Stora björn. Första dagen var det teknik och natur linjen i hela Dalarna som skulle komma. Då var det dags, bussarna med alla elever hade börjat komma och som tur var låg alla namnlappar i rätt påse, som låg i rätt back, som gavs till rätt buss (i och med att det var mitt ansvar!). När alla hade samlats i Stora björn drog ingenjörsutmaningen igång. Det var kul att se och man fick lära sig mycket nytt om arbetsgruppen ingenjör.

När ingenjörsutmaningen var slut delades eleverna in i grupper, en grupp fick gå i utställningen och lära sig mer om vad ingenjörer gör, resten fick gå till olika föreläsnings salar om lära sig mer om dom enskilda företagen. Mitt uppdrag var att visa vägen till dom olika föreläsningssalarna. Vi hade två pass innan lunch, sedan skulle vi dela ut maten i Stora björn. Under tiden eleverna åt gick jag och min handledare för att träffa Maria strømme (professor inom nanoteknik) och Nassim och äta lunch med dom. Efter lunch körde vi två pass till och avslutade sedan med Marias fantastiska föreläsning om hur nanotekniken kommer att revolutionera framtidens samhälle.

Dag två skulle åttorna från Falun och Borlänge kommun komma, på förmiddagen kom Borlänges åttor. Vi började också då med ingenjörsutmaningen, sedan tre pass varav ett utställning där min uppgift var att visa vägen till dom olika föreläsnings salarna och avslutade med Marias föreläsning. Sedan var det lunch då jag ennu en gång fick den stora äran att at äta med Maria och Nassim. Efter lunch kom Faluns åttor, då körde vi samma upplägg; Ingenjörsutmaningen, tre pass varav ett utställning där min uppgift var att visa vägen till dom olika och föreläsnings salarna, vi avslutade också denna dag med Marias fantastiska föreläsning.

Båda dagarna blev en succé, inget gick fel och alla kunde pusta ut, men jag tror att alla som deltagit i arbetet med Teknikmässan kände en viss tomhet, allt var liksom över och skulle inte komma tillbaka fören om ett år. Nu var det bara det tråkiga kvar, plocka ner kartor och skyltar, plocka ihop montrarna, räkna namnbrickor och till sist bära ner alla grejer i källaren, där skulle dom stå och frysa i ett helt år innan dom skulle få användas igen.

Det har varit en fantastisk upplevelse att få vara med och genomföre en sådan välorganiserad och trevlig mässa, för att inte tala om alla trevliga arbetskamrater och all positiv respons från eleverna som har gjort detta möjligt. Jag vill tacka alla som har gjort detta möjligt och hoppas att alla ungdomar någon gång i alla fall kan få delta i Teknikmässan och lära sig mer om den fantastiska, mångsidiga och intressanta arbetsgruppen ingenjör.

160315FramtidsMuseet_H8A4265 1

160315FramtidsMuseet_H8A4430